← BACK

 

Schoeggl Conrad Cabin

 

A major addition and remodel of a 1920's hunting cabin on the east shore of Lake Washington. Situated on a steep slope, one of the major design challenges involved coordinating the design with the practical necessities of constructing an addition on the edge of an environmentally sensitive area. The addition is designed as a linear bar along the south edge of the site. This orientation of the addition maximizes solar access and allow the addition to stand back from the original cabin, respecting the smaller scale of the original building. The great room of the original cabin is maintained as the living room and dining room, with the kitchen, bathrooms, and bedrooms housed in the addition. Project features include a mix of log beam and conventional framing, light monitors to bring south light into every bedroom, and a hydronic heating system powered by a geothermal heat exchanger.